Tuesday, October 26, 2010

ouh hati.. (-.-)

Ya Allah..hambaMu ini mungkin jatuh cinta jika b'terusan begini..peliharalah hati ini Wahai Yang Maha Pengasih lg Maha Penyayang..sesungguhnya cinta manusia itu tidak kekal dan mengecewakan..hanya Engkau sj yg tao siapa yg t'baek utk hambaMu ini..sgalanya ku serahkan pd Pencipta hati kecil ini..

Tuesday, October 19, 2010

simpan ini dalam hati.. (^_^)v


sempena UTP convofair ke-10 hr tu..Pusat Bimbingan Remaja Puteri Raudhatus Sakinah, telah menjalankan kempen Anda Bijak Jauhi Zina(ABJZ) untuk memberi kesedaran dan galakan kpd anak2 remaja UTP yg bijak pandai lg nsem dan cun melecun supaya b'tindak bijak m'jauhi zina dan p'gaulan bebas. for my point of view, kempen ni sgt bgus..dan p'dekatannya halus dan sempoi..tapi amat b'kesan di hati ku dan mungkin juga shbt yg laen, sbg slh sorg remaja yg mnuju ke alam belia..hehe..ku bukan nk ulas sal kempen ni scr details sbb korg bole gugel sndirik..kempen ni daa dijalankan kt hampir seluruh malaysia..signifikan yg boleh ku lihat dr kempen ni adalah..cane cara bijak utk jauhi zina tu as an individual person..so..simpan note ni utk pujuk hati anda..juga hatiku..bila iman kita t'gugat utk melakukan maksiat..cthnya letak note ni kt nset anda tiap kali anda merindui ajnabi yg mseh belom halal utk anda..slowly anda akn simpan hasrat anda itu utk mluahkan rs yg t'buku di hati itu utk seseorang yg istimewa dan berhak memilikinya dgn izin Allah.. =)

Manisya cinta ALLAH.. (^_^)
Buatlah usaha atas iman sampai kamu penat dan letih..
hingga kamu tidak mampu untuk berbuat maksiat...

Saturday, October 16, 2010

syg abah amat.. T_T

Tajuk Nasyid : Ayah
Artis : Ae-man
Album : Permata Ayah Bonda

Ketika kejauhan
Masihku hangat kasihmu ayah
Betapaku rindukan redup wajahmu
Hadir menemaniku

Terbayang ketenangan
Yang selalu kau pemerkan
Bagaikan tiada keresahan

Walau hatimu sering terluka
Tika diriku terlanjur kata
Tak pernah sekali kau tinggalkan
Diriku sendirian

Ketikaku dalam kedukaan
Kau mendakap penuh pengertian
Disaat diriku kehampaan
Kau setia mengajarku
Erti kekuatan

Terpancar kebanggaan
Dalam senyummu
Melihatku berjaya
Bilaku kegagalan
Tak kau biarkan
Aku terus kecewa
Dengan kata azimat
Engkau nyalakan semangat
Restu dan doa kau iringkan

Tak dapatku bayangkan
Hidupku ayah
Tanpa engkau disisi
Semua kasih sayang
Yang kau curahkan
Tersemat dihati…..

Friday, October 1, 2010

Masih belom terlambat~

Malaysia sambut syawal sebulan..sbb pose sebulan katanya..so sbg 1 malaysia..ku rs inilah peluang ku mkn dgn mewah2 sdikit memandangkan skoler x msuk2 lg walopon daa abes bulan 9 neh..dgn ini..sempena 22 Syawal..ku nk wish Eid Mubarak kt sume.. :) so, sesape yg nk openhouse lg..jgn segan2 jemput ye..klu xdek aral melintang..insyaallah ku pegi..

fyp juge..kite maseh punye ms utk stragel sekiranya kite x target utk msuk edx..jnji siap..simple xpe..tp at least de affort..fyp je pon..bkn nk b'bsnes dgn fyp ni..skdr nk gaining knowledge n experience in developing a system..iye dak?

bgitu juge sabjek2 laen..smuge kite sume dipermudahkan sgl urusan utk m'habiskan saki baki khidupan d utp..memandangkan ku xdek plan nk smbung blaja d mn2 tmpt2 lg stkt ini..nk rs prasaan mnganggur..nk rs prasaan dok di uma lm2..nk rs prasaan jdik permenant worker kt nursery..nk rs prasaan pndai msk..pndai jahit bj..dan segala jenis rs t'byg2 d hati..

okelaa..ol da best for ur future undertakings frens! chaiy0k!! id0p terase indah bila restu ibu bapa mengiringi.. (^_^)v

Wednesday, August 18, 2010

Prom0si Kueh Raya 2010!!!

Salam sahabat! (^_^)

Sedar x sedar kite telah m'hampiri p'tengahan bulan ramadhan..cepat btol ms belalu..huhu.. suda pasti daa de yg mula m'buat p'siapan utk mnyambut syawal kn..bj raye yg tempah tu daa siap ke?kueh raya pe cite? x sempat buat? xpe2..kat cni de kueh raya klik..hehe..klu kt kedai kueh tunjuk2..kt cni kite klik2 je mn kueh ry yg b'kenan..utk sebarang tempahan..aiy0k kwn2..tgk kueh ry yg best2 ni..mkn lom raya p0n b0le..hehe..kepada sesape yg beminat nk beli kueh raya..b0le kontek mucid spt yg tetera kt bwh..hehe..selamat membeli! (^_~)


Sekiranya b'minat untuk menempah kueh raya, sila klik di sini:

Katalog Kueh Raya 2010

Friday, August 13, 2010

Ramadhan kembali!!!

Salam untuk semua!

Semoga momentum Ramadhan kita sentiasa berada pd tahap tertinggi dr awl hingga ke pengakhirannya..ayuh kita b'usaha untuk m'perbaiki mutu ibadah kita kali ini kerana mungkin ini adalah Ramadhan t'akhir dalam hidup kita..wallahu'aklam..semua itu adalah perancangan Allah..huhu

Dalam sebuah hadis, Nabi (SAW) bersabda :

Tidaklah berpuasa itu dari makan-minum, tetapi berpuasa itu adalah dari perbuatan kosong dan perkataan keji. Maka jika kau dicaci orang atau diperbodohnya, hendaklah kamu mengatakan : "Saya ini berpuasa, saya ini berpuasa!''
(hadis riwayat Ibnu Khuzaimah dan Ibnu Hibban)

Jelas kepada kita bahawa puasa yang berkualiti bukan sekadar menahan diri dari makan-minum. Tetapi kita perlu juga menahan diri dari perbuatan kosong(lagha). Cuba bayangkan berapa banyak perbuatan lagha yang kita buat hari ini; dari berbual kosong sehinga kepada bermain computer games atau menonton televisyen. Sebaliknya kita perlu sibukkan harian kita dengan kerja-kerja produktif; untuk dunia dan akhirat kita. Jika mempunyai luang dari waktu bekerja mencari nafkah kita, sibukkan diri dengan membaca al-Quran, terjemahannya atau berzikir atau i'tikaf atau menghadiri majlis ilmu atau membaca buku-buku agama dan seumpamanya.

Source :


Tuesday, July 13, 2010

tangan kanan..kiri..atau keduanya?? P2

salam sume..

hepi h0ls rakan2 yg sdg b'cuti!hehe..walopon cuti sem daa nk abis pon kn..br skg de cket ruang utk j0tting something kt blog yg daa b'sawang lam laman sesawang neh..maklomlah bile cuti pon keje.. smpai xdek ms nk lyn fyp..siang keje..mlm penat..tdo smpai bang0n balek utk tgk b0la..lega rs bile w0rld cup daa abes..okelaa tu spain mng..daa pencen pon si paul..incek kurita yg x psl2 jdik tukang tilik kan..haha..pape p0n..hebat incek paul..b'maksud hebat lg pencipta incek paul tu kan..yg m'beri instinct yg tepat sal sape nk mng..haha..mcm2 cite mnarek spjg w0rld cup yg br abes..

oke cuk0plaa b0la ngn kuritanya..ku mao sambung cite yg t'gantung pd last entry dulu..
si kidal ini punye 1 tanggapan yg slh pd mulanya..bliao pk org yg bijak maths itu..org yg guna tgn kanan..memandangkan si kidal ini x pnah dpt highest mark utk maths sbjct ms kecik2 dl..klu bliao dpt markah 90% de org laen dpt 100%.. makanya si kidal ini rs t'cabar..bliao mula b'azam utk blaja tules tgn knn sbb nk score maths cm kwn2 yg gune tgn knn ini..hehe..senyap2 si kidal blaja tules tgn knn smpai pndai..

bile mningkat umo..t'nyata..tgn knn ato kiri x dek kaetan pon nk score lam math sbjct..yg pnting usaha dan smgt nk blaja..hehe..klu ak mls wat latihan..susa cket laa nk score sbb ku bkn jnis otak kakeleter..walopon hnye tules smate-mate gune tgn knn n klu wat bnde laen spt wat garisan..melukis ato mewarna..ku akan tuka tgn kiri..mseh x cekap gune knn..lg slese gune tgn kiri..

walopon ku daa pndai tules tgn knn..de efek die lps 8 taon kmudian..bile ku umo 17taon..
de ktumbuhan di jari telunjuk tgn knn ku..gara2 smgt sgt tules tgn knn kecik2 dl..tules tekan gile2 bajet tules tekan ni cpt pndai laa..hehe..so..spjg spm trial n exm spm..jari knn ku b'balut sbb operate..n nseb baek ku mmg g bole tules tgn kiri..tulaa kelebihan die...bile kite blaja tules 2-2 tgn..klu 1 jln..1 lg bole jln..t'igt lak term robustness yg salu ku jumpe every sem lam mn2 sbjct yg diambil..sinonim btol ngan dak it ye..bkn je software or hardware je yg robust..org pon robust juge...bile 1 crash..de alternatif laen yg backup..hehe

lg 1..susa gk nk carik brg utk org kidal..cthnye gunting, mesin binding..pisau pengupas buah..walopon daa di dsign utk org tgn knn, tp kite pndai2laa adapt kn..slh 1 cara..blaja gune tgn knn.. :)

Thursday, May 27, 2010

tangan kanan..kiri..atau keduanya?? P1

di saat b'gelut dgn final xm yg maseh b'sisa 2 paper lg ni.maken rjen pule ku wat note sndirik kt blog ni kan..jaoh menyimpang dr ape yg sdg stadi ekceli..ole krn 2 paper ni memerlukan daya faham dan ingat yg kuat..ku t'pk tntg p0tensi diri ini..dr ape yg ku dgr..ku bc..dan ku tao dr dulu.. kata2 org bhawasanya org kidal itu pintar..kuat imaginasi kreatif etc..n org knn itu..buat kerja cpt..cekap wat analisis fikirnya logik..oke..mn 1 mao gune ini..kanan ato kiri??? nk memaham dan m'hafal subjek S0ftware Architecture n Pattern (SAP) dan Strategic Management (SM) ni..pe yg ku byg skg adalaaaa..tadaaaaaaa~

taman2 yg indah..dlm otak wa ade taman!!!haha..knape??sbb nk save input2 yg dibaca lam otak kanan..makanye..tgn kiri dperlukan sbg keyb0ard utk transfer sgl input2 yg dibaca..make sense x?hehe

ku akui..naturally dr kecik..ku mmg kidal..sume bnde tgn kiri..dr mnulis..mkn..wat segala aktiviti kiri..di situ peranan mak ayah ajar ank2 m'bezakan ape keje yg wajib gune tgn kanan..n sebolenye sume bnde baek pelu gune tgn kanan..klu tgn kiri ni klu bnde2 jijik ato x elok..haaa..baso berak kne gune tgn kiri..tapi! mak ayh kite x ajar kite wat bnde x elok..so tgn kiri x pelu gune kah?byk sunnah nabi cakap..dpt pahala klu sgala pekerjaan yg baek itu dimulakan dgn tgn kanan..oke..ku admit itu..n c0be praktis gune tgn kanan..

frankly speaking..kwn2 sekidal ku..sbnarnye kite mampu blaja gune tgn kanan!!!pecayelaah!!!haha..ni nak kasik testimonial kt k0rang2 yg kidal..hendak 1000 daya x hendak 1000 dalih...walopon mungken x 100% cm org yg gune tgn knn..tapi..at least kite bole rs cket2 cane jdik org yg d0minan otak kiri ni..iaitu analisis n l0gik die bgus!klu kite yg kidal ni..mmg abstract..pk lebih kreatif..imagine mcm2..seni g2..ouww~haha..perasan!

nak tao cane nk reti gune tgn kanan??ini pglmn ku sbg seorang kidal yg m'c0be jdik org tgn kanan..
seingatku..kecik2 dl..time stat reti m'conteng+mnules d buku..ayahku slalu ketuk tgnku klu ku gune tgn kiri..n ole sbb takut ngn ayah waktu kecik2..ku salu curik2 tules tgn kiri..ms tu..tme nk tules dpn ayah (sbb ms kecik2 ayah akn pantau stadi).. salu laa nervous..klu ayah xdek..laju je tules tgn kiri dgn gmbire..bile bunyik pintu atao derap kaki org..ku cpt2 tuka tgn knn n pure2 tules dgn tekun skalik..assume itu ayah..pdhal ms tu ku hanye grk2 pensil n tekap balek pe yg ak tules dgn tgn kiri td narnye..haha..s0ri abah..tertipu abah ms tu..huhu..bygkan!ms tu bg ku..itu situasi cemas!!haha..n ku setuju dgn entries kt blog ni.. klik cni..
ya bt0l!!mmg mslh klu kite de konflik p'gunaan tgn waktu kecik2 dl..seb baek ku x saket mental dulu spt yg tetules lam entries shbt kite ni..alhamdulillah..


b'sambung..utk mngetahui rhsie di sebalik si kidal m'buktikan skalik kiri , kiri selamanya itu SALAH!!!!

Monday, May 24, 2010

b'salin dalam air..ade mao??

Wahai bakal2 ibu skalian..

ku tetarek dgn slh satu entries se0rang sahabat di alam penulisan maya iaitu
Leokid's Life tentang bersalin dalam air..ouh..ini ilmu baru yg ku dpt! tq future d0c!!hehe..sebelom ni ku xtao p0n kaedah ni daa biase kt oversea..mungken bt0l kaedah ini x fmiliar kt m'sia memandangkan hanya 2 percubaan shj yg bejaya m'gunakan kaedah ini..tu p0n patient die f0reigner yg d0k kt m'sia..ku juge setuju dgn p's0alan2 yg diajukan oleh m0st w0men yg 1st time tao sal kaedah ni..n yg daa tao p0n mungken jrg yg berani nk wat kan..sbb x bese..hehe..antara p's0alan2 yg diajukan adalah :
"mcm mn bersalin lam air tu?"
“tak lemas ke anak tu?”

“nanti penuh darah dalam kolam tu”
“bagaimana dengan jangkitan kuman, kan lagi senang dalam air?”


curious bukan?? me t0oo!!!!
(^_^)*

oke..mai kite clarify..ku bukan medic student utk terangkan dgn pjg lebar..apetah lg m'jadik seorang d0kter..walopon itulah sebenarnya yg di cita2kan..huhu..walopon t'pesong jaoh dari impian..tp, alhamdulillah..berkat dari ilmu yg diajar oleh bekas guru bi0logi tme sk0la dl..insyaAllah de laa lg yg lekat lam palotak ni..even daa 6 ta0n tinggal subjek ni..hehe..
sekadar p'k0ngsian maklumat..utk sesiapa yg sudah atao bakal b'gelar ibu...

Fakta - Antara kelebihannya waterbirth:

sekadar gambar hiasan

1. Tidak ada peningkatan kepada risk of infection, malahan bayi yang dilahirkan secara waterbirth mendapat lebih protection terhadap “aspiration pneumonia”.

Bayi yang dilahirkan tidak bernafas dengan udara selagi dia belum terdedah kepada udara. So ada kes di mana apabila bayi dilahirkan, ia terus menyedut udara dengan kuat menyebabkan sisa-sisa amniotic fluid dan kotoran lain disedut oleh bayi menyebabkan terjadinya “aspiration pneumonia”. Tetapi kelahiran di dalam air, membolehkan bidan membersihkan muka bayi terlebih dahulu sebelum mengangkatnya keluar, sekaligus mengurangkan risiko aspiration pneumonia.

Sepertimana yang dikatakan, bayi yang dilahirkan tidak bernafas dengan udara selagi dia belum terdedah kepada udara. Kronologinya adalah setelah bayi dilahirkan, attendan/ibu/suami membersihkan muka dan badan bayi lalu diangkat keluar dari air, seterusnya baru tali pusat dipotong. Justeru, tidak timbul persoalan “bayi lemas di dalam air”.

2. Juga, first-time mother yang melahirkan anak di dalam air memerlukan masa yang lebih singkat. Mungkin air tersebut menenangkan fikiran yang cemas, atau mungkin menyegarkan badan yang penat, tidak diketahui, cumanya yang pastinya proses kelahiran lebih singkat.

3. Kurangnya keperluan pada episiotomy. User2 ibu yang pernah melahirkan anak tahu kot apa episiotomy nih. Hoho. Teorinya, air memudahkan otot dan kulit untuk stretch.

4. Dan yang paling beneficial, adalah majority ibu yang melahirkan anak di dalam air ini tidak perlukan painkiller. Hanya 5 percent je yang meminta epidural, sedangkan dalam kelahiran biasa 66% ibu meminta diberi epidural.

Maka dari penjelasan dan kajian di ataslah, dapat dirumuskan bahawa sebenarnya kelahiran di dalam air itu lebih beneficial/baik bagi manusia! Teknik kelahiran yang unorthodox ini semakin mendapat tempat baik di luar negara, mahupun di dalam negara kita.

s0..pada pasangan2 atao bakal ibu yg inginkan kelainan ato cabaran dalam melahirkan anak..kaedah ini pasti m'jadik 1 pengalaman dan kenangan yg sangat hebat!!! mn laa tao..k0t2 anak tu nnt akan jadik swimmer t'handal suatu hr nnt..hehe..tapi t'pulang pd sesiapa utk gune kaedah mn2..yg PENTING!!! baby selamat..insyaAllah..weee..selamat m'cube!!! m(^_^)v


Source :

Saturday, May 22, 2010

Sebelum terlena~

7 secrets of Success

I found the answers in my room..


Roof said : Aim high

Fan said : Be cool

Clock said : Every minute is precious

Mirror said : Reflect before you act
Window said : See the world

Calendar said : Be up-to-date

Door said : Push hard to achieve your goals


Dedicated from :
K'Atie, 07-01-10

Sunday, May 9, 2010

postp0ne balek uma..

mungken ke 1 tarekh yg btol2 yaken..insyaAllah..hehe
ats nsehat rumet..ak mule cket2 demi cket t'makan..
mungken lebih baek klu pulanks time gap lps 3 final xm paper..

8/5 bday abah..
9/5 hari ibu..
2-2 tarekh ni pnting lam id0p narnye..tape tapelaa..
henp0n p''hubung kaseh syg kami.. m(^_^)v

kek bday umi yg lepas..umi suke kek buah.
abah pon suke kek buah..
insyaAllah balek nnt kite celebrate sesame ye..
kande dinde sume..hehe

May Almighty Allah continues to shower His love, mercy, n blessing on my beloved n wonderful parent. May Allah grant them long life n enable them to do more n more work for Islam. May Allah benefits their children by their qudwatun hasanah n turn our heart to the message of Truth, n His love n mercy. uhibbukumfillah..ya abi..ya ummi!!

ngah pk pe nk kasik adiah kt abah..nk kasik blackberry..cm x mampu lg wat ms skg..huhu..
blek nnt laa kite clebrate bday abah..ajk abah mkn kt lua..tmpt mkn feveret abah..x sbrnye!!!

hehe..insyaAllah..

harini ku dpt msg yg x d sgke2..mungken dr org jaoh..
sbb aytnye cm fmiliar sgt lam kamus id0p..
wishing me epi m0ther's day..
sbb katanya ku suke baso berak budak2..daa cm ibu..
(pdahal tu mmg daa m'jadik tnggungjawab kt sesape klu daa d0k nursery b'same knk2 cumil..heheh)igt lg upenye bliao ye..walopon lm daa x keep in t0uch..btw..tq bliao! (^_^)
x mampu nk reply msg dr lousiana sbb kedit tade..huhu..


>>mode: rindu abah.rindu umi.<<

Friday, May 7, 2010

Jom Balek!!


Aduhaii sahabat.. Sempena b'mulenye study wik scare f0rmal utk knk2 utp..ape kate..kite pulanks ke uma dl..tatap wjh ibu dan ayh t'syg..kamu mungkin smemangnya pndai ato w0rkhard..tp stil x dpt rezeki deans.. napekah?? penahkah kalian t'fikir tentang ini? mungkin juge usaha tidak cukop utk merasai indahnya tawakkaltu 'alaAllah..huhu..

peringatan utk diriku dan shbt2 skalian..
cube check balek hubungan kita dgn Allah yg utama..n kalian sume pasti suda arif tentang itu..tp..hubungan dgn ibu ayah pule bagaimana? bpe kerap kalian mnelefon ibu ayah utk b'tnye khabar..bpe kali sempat jenguk mreke dlm ms 1 sem ni..huhu..bile tatap wjh mereke..kdamaian, ktenangan dan semangat br muncul dlm diri..pnahkah prasaan indah itu dirasakan dlm jiwe ini? Sesungguhnya redha Allah itu dtgnya dr keredhaan ibu ayah..keberkatan ade dari d0a mereka..huhu..trase mcm ade salji mngalir dlm hati ini..m'dgr nasehat dr slh seorang teman yg sgt ku respect..rs cm nk kol abah on the spot..nk ckp rindu abah..rindu umi..tp..apekan daya..suda pasti d0rang daa tdo..kang jdik bnde laen lak kaco2 org t'syg ngah tdo..hehe..tape..esok pasti kol abah n umi!! insyaAllah.. sdg b'kire utk pulang pelok ciom abah umi..x sbrnye...uhuu..

1 lg..mungken juge tiade keberkatan dr kwn2..sebolenye..cube jg hubungan baek dgn teman2..sesungguhnye bile kite mnyenangi hati kwn..mreka akn m'doakan yg t'baek utk kita.. hati pon sng..bile tade yg muncung mulut bile jmpe..senyum sokmo itu suwiiiiitttss~ narnye ku syg sume kwn2 ku dr ms jdik baby2..ps2 msuk tadika..ps2 msuk skola rendah..skola men n skg utp..syg dan rindu u ols!moh0n maap klu de slh silap..yg mmg sah2 ade sbb ku hanyelah manusia biase yg x lepas dr sume itu..tp..maaf itu sgtlaah mulia jike m'jadik amalan..s0ri2 utk sume yg saloh2 tu ye..peace!! (^_^)v

All da best sume utk final xm ni!!

"Manusia itu kaya bukan pd hartanya..tapi pd rezekinya.." - Kuliah Subuh dr Ustaz Dawi Cahyono (Wed-04052010-6.40am-Masjid An-Nur,UTP)

Sunday, May 2, 2010

Ubat utk hati yg lara~

Entah kenapa hati yg tidak tenang rasa terbuai bila b'tadabbur dan m'hayati maksud surah Ad-Dhuha hari ini..terima kasih Ya Allah kerana m'damaikan hati hambaMu ini..alangkah indahnya perasaan kebergantungan sepenuhnya padaMu Ya Allah.. Sifat arRahim Mu tidak pernah mengira siapa-siapa hambaMu sama ada yg b'iman atau kufur..yg b'syukur atau tidak dlm m'beri nikmat dan rezeki..

Suka rasanye utkku b'k0ngsi dengan sahabat skalian serba sedikit tentang salah 1 bukti arRahim dan alLatif Allah kpd kekasihNya, Muhammad SAW..iaitu dalam Surah Adh-Dhuha..sweeeeetttt sgt cara Allah SWT pujuk kekasihNya, Nabi Muhammad SAW..huhu

Surah Adh-Dhuha (bererti waktu Dhuha) merupakan Surah yang ke 93 di dalam Al-Quran, mengandungi 11 ayat. Ia di namakan Adh-Dhuha kerana di awal Surah itu Allah Taala bersumpah dengan waktu tersebut dan juga dengan waktu malam, bahawa Dia tidak meninggalkan atau membenci Nabi Muhammad SAW sebagaimana yang diperkatakan oleh kaum kafir musyrik.


Di dalam surah ini, Allah SWT memberi semangat kepada baginda agar jangan menghiraukan tuduhan dan fitnah musuh-musuh Islam.

Surah ini turun setelah begitu lama wahyu terhenti. Sedangkan wahyu itulah sumber kekuatan jiwa baginda, bekalan rohani untuk berdepan dengan peritnya ujian dan beratnya bebanan risalah dakwah. Wahyu-wahyu Allah dan pertemuan dengan kekasihnya adalah penawar untuk merawat luka-luka jiwanya akibat tentangan dan kebencian kaumnya sendiri kepada baginda. Ketika tekanan berada dipuncak Rasulullah itulah turunnya surah ini membawa kasih mesra, rahmat, perdampingan, kerelaan, ketenteraman dan keyakinan, seolah-olah memujuk Baginda SAW.
  1. Demi waktu dhuha (ketika matahari naik sepenggalah),
  2. Dan demi malam apabila telah sunyi,
  3. Tuhanmu tiada meninggalkan kamu (Muhammad) dan tiada (pula) membencimu,
  4. Dan sungguh, hari kemudian itu lebih baik bagimu daripada yang permulaan,
  5. Dan kelak Tuhanmu pasti memberikan karunia-Nya kepadamu , lalu (hati) kamu menjadi puas.
  6. Bukankah dia mendapatimu sebagai seorang yatim, lalu dia melindungimu?
  7. Dan dia mendapatimu sebagai seorang yang bingung, lalu dia memberikan petunjuk.
  8. Dan dia mendapatimu sebagai seorang yang kekurangan, lalu dia memberikan kecukupan.
  9. Sebab itu, terhadap anak yatim janganlah kamu berlaku sewenang-wenang.
  10. Dan terhadap orang yang minta-minta, janganlah kamu mengherdiknya.
  11. Dan terhadap nikmat Tuhanmu, maka hendaklah kamu nyatakan (dengan bersyukur)
Fadhilatnya

Menurut ulama, apabila Surah ini diamalkan membacanya menjadi wirid tujuh kali pada setiap pagi ketika matahari terbit dan tujuh kali setiap matahari terbenam, insyaAllah akan terselamat dari kehilangan atau kecurian.


Sekiranya terjadi kehilangan atau kecurian, maka kerjakanlah solat sunat Dhuha tiga kali (dua rakaat sekali) pada setiap pagi Jumaat sehinggalah yang hilang itu dapat kembali. Selepas memberi salam berdoalah memohon kepada Allah SWT.

Selain dari itu, sesiapa yang mengamalkan membaca Surah Adh-Dhuha empat puluh kali setiap hari, selama empat puluh hari dan berdoa memohon kepada Allah SWT, insyaAllah hidupnya terjauh dari keadaan fakir.


Petikan dari buku : Fadhilat & Hikmah Amalan Membaca Surah-Surah Pilihan
oleh Tuan Haji Johari Haji Alias

Tuesday, April 20, 2010

bila mulut m'bisu..hati mula bicara..fikiran jdik g0yang..


keadaan sekeliling juga mula rs semacam je kan..
dak ni..em0 kah..pms kah..

walopon x bgus utk diamalkan..
tp kdg2 pekare ini mmg x dpt dielakkan..
kite hnye mnusia biase..yg telalu lemah utk pure2 tade mslh..
cume cara utk mngatasi mungken b'beza..

kekangan waktu dan kerja yg m'himpit..
ditambah mslh yg bgitu mnyesakkan minda..
bgitu mnguji kesabaran jiwa..
walopon c0be ditepis b'kali2..tetapi kdg2 juge tewas..
lemas dlm mslh yg tidak putus2 merantai..
aduiii..

btol2 ingin mintak maaf pd rumet..dan juge kwn2..
seandainya diri ini mengundang mrh dan tnda tnye pd kalian..
ku tiade niat utk mnyepi dan b'ubah..
semua yg b'laku mungken ade sebabnya..
cuma tika itu ku pelu kan ms utk b'fikir dan b'tenang..

ku pecaye..ape yg belaku mungken ade hikmahnya..
redha dgn ape jua ktentuanNya..
smuge segalanya b'lalu dgn baik hendaknya..
ameeennn...

Friday, April 9, 2010

simple..but meaningful.. m(^_^)m


Dalam 1 sesi daurah hr tu..ku dapat ilmu baru..ini sekadar p'k0ngsian utk diri sndirik dan sahabat2..sebelom ini..ku salu t'fikir..cane ku nk betolkan org..sdgkan diri blom sempurna..tidak kira dlm ape jua pekerjaan..msti ku fikir seperti itu..alangkah jahilnya ku rase diri ini..tapi!!!
renungilah-QUM FAANZIR! Bangunlah, lalu berilah peringatan (Al-Mudassir 74: 2) ..
t'sentak benakku bila m'dgr huraian yg bgitu padat dan semangat dr slh seorang ikhwah yg m'jadik speaker dlm slh 1 daurah yg ku hadiri.. ayat ini..simple..tapi punya maksud yg m'dalam rupanya..huhu..

Rasulullah bila terima wahyu pertama dulu, ape yg baginda buat?? Terus sampaikan…walaupun waktu tu tak banyak syariat yg Allah turunkan..dan nabi yg ummi ini..tidak sanggop melihat umatnya b'gelumang dlm kemaksiatan dan kekufuran..Nabi Muhammad SAW xdek pulak ckp kt Jibrail tatkala trima wahyu petame.. "Jibril..ak xtao m'baca..mntak kasik ak 10 taon lg utk tuntut ilmu..baru ak akn b'dakwah pd umatku.." d cni kita dapat lihat cth yg telah nabi junjungan kita lakukan..wahyu dr Allah itu..adalah benar! dan nabi mnyampaikannya dgn penuh amanah dan rasa tnggungjawab sbg pesuruh Allah..baginda x mntak execuse p0n dlm mnyampaikan sesuatu amanah..dan baginda juga hanya mnyampaikan stkt mana wahyu yang diturunkan kpd baginda..cket demi cket..bukannya bila daa master..br b'dakwah..betapa Allah memelihara baginda..dan m'beri gambaran pd umatnya bhw Muhammad itu bukan mngada-adakan atao mereka-reka cerita..tapi wahyu itu semuanya dtg dari Allah..melalui p'antaraan seorang rasul..itulah Muhammad..arRasul Qudwatuna!

jika dibandingkan ngn kite..insan biase yg serba serbi x sempurna..jgn jadikan ini sebab utk tidak mnyampaikan sesuatu pekara yg baek utk kepentingan b'same..x rugi klu kita b'k0ngsi ilmu atau mnyampaikan sesuatu yg baek kpd org laen dan ini juga slh satu dr cabang dakwah..islam itu indah!pahalanya tidak pernah luput..malah sentiasa bertambah..inilah saham yg amat mnguntungkan kita di dunia dan akhirat hakikatnya..Allah akan menolong sesiapa yg menolong agama Allah.. (^_^)

"Islah nafsak..Ad'u ghairak..Was ta'inu billah"
-Perbaiki diri..serulah kpd org laen..serahkan kpd Allah-

Wednesday, March 10, 2010

Penganut Fahaman Hedonisme..alangkah ruginya jika kita tertipu!!!

Siapa orang yang disebut tertipu? Mereka yang tertipu itu, ialah yang tertipu dunia dengan kenikmatannya. Mereka lebih mengutamakan dunia atas akhirat, dan mereka lebih ridha dengannya daripada kehidupan akhirat. Mereka penganut paham hedonisme. Mereka kaum pemuja syahwat kenikmatan dunia.

Pernyataan-pernyataan mereka sangat rendah, dan mengatakan, “Dunia itu sifatnya tunai, dan kenikmatannya konkret, sementara akhirat itu belum ada sekarang. Sekarang yang tunai itu lebih bermanfaat daripada yang belum nampak, yaitu kehidupan di akhirat, serta adanya surga. Mereka yang mencintai kehidupan materi dan hedonis, lebih memilih yang sifatnya tunai, kehidupan dunia bagaikan mutiara yang indah, memberi kelezatan yang sangat nikmat, meyakinkan, sementara kehidupan akhirat itu masih meragukan. Mereka tidak ingin memilih kehidupan yang masih meragukan. Begitulah orang-orang yang telah masuk perangkap dan memilih kehidupan dunia.

Mereka yang memilih kehidupan itu, karena terkena rasukan dan bisikan setan yang paling dahsyat. Binatang ternak lebih cerdas daripada mereka. Binatang ternak bila takut dengan sesuatu yang membahayakan, mereka tidak akan berjalan ke depan, meskipun dipukul. Tetapi, bagi mereka yang hedonis dan penikmat dunia, itu mereka mengaku beriman kepada Allah dan Rasul-Nya, serta pertemuan dengan-Nya, maka mereka itu manusia yang paling sengsara, karena mereka mengetahui. Dan, jika mereka tidak beriman dengan itu semua, menolak, serta tidak menerima (istijabah), maka mereka lebih jauh dari kebenaran.

Allah Azza Wa Jalla berfirman :

Sesungguhnya makhluk bergerak yang bernyawa yang paling buruk dalam pandangan Allah ialah mereka yang tuli dan bisu (tidak mendengar dan memahami kebenaran) yaitu orang-orang yang tidak mengerti”. (Al-Anfal : 20)

Para penganut paham hedonis dan pemuja kenikmatan dunia itu, bila mereka menyatakan bahwa yang tunai itu lebih baik dibanding dengan yang tertunda (akhirat), maka jawabannya, adalah jika diantara yang tunai dan yang tertunda sama nilainya, maka yang tunai itu lebih baik. Namun, jika keduanya berbeda, yaitu yang tertunda lebih baik dan besar nilainya, maka yang tertunda lebih baik. Lantas bagaimana membandingkan antara dunia dan akhirat? Sementara, dunia itu hanya satu nafas dari nafas-nafas akhirat?

Rasulullah Shallahu Alaihi Wa Sallam bersabda :

Perumpamaan dunia dengan akhirat adalah kalian mencelupkan jari kalian ke laut, kemudian diangkat, lihatlah dunia hanya air yang ada di jari tersebut”.

Hakekatnya, mengutamakan dunia, yang sifatnya tunai ini atas akhirat yang tertunda adalah tipuan, dan kebodohan yang besar bagi manusia. Perbandingan antara dunia beserta isinya dengan akhirat berapakah umur manusia? Berapa lama ia menikmati dunia, kemudian selanjutnya mereka akan menuai hasilnya di akhirat. Apakah orang yang berfikir dengan logis akan mendahulukan kenikmatan sekarang (di dunia) dalam waktu yang sangat singkat, mengharamkan diri mereka dari kebaikan di akhirat yang sifatnya kekal abadi? Sebaliknya mereka lebih memilih kenikmatan kecil dan sebentar untuk meninggalkan kenikmatan yang tak ternilai harganya di akhirat, yang tak ada akhirnya, dan tak terhitung jumlahnya?

Pernyataan sebagian diantara mereka, para penganut paham hedonis itu, “Saya tidak akan meninggalkan sesuatu yang meyakinkan menuju suatu yang meragukan”. Hanya ada dua asumsi dari pernyataan itu, bisa jadi mereka meragukan janji dan ancaman Allah, meragukan kebenaran Rasul-Rasul-Nya, maka renungkanlah ayat-ayat Allah yang Mahatinggi yang menunjukkan keberadaan-Nya, kekuasaan-Nya, kehendak-Nya, ke-Esaan-Nya, kebenaran para utusan-Nya yang mereka kepada manusia.
Allah Azza Wa Jalla berfirman :

Wahai orang-orang yang beriman! Taatlah kepada Allah dan Rasul-Nya, dan janganlah kamu berpaling dari-Nya, padahal kamu mendengar (perintah-perintah-Nya).” (al-Anfal : 20)

Tentu, barangsiapa mau merenung sejenak, di mana sejak janin, hingga menjadi manusia yang sempurna, maka manusia akan menyimpulkan bahwa yang mengatur demikian rupa, serta mengatur setiap tahapan yang dilalui dalam kehidupannya, tidak mungkin manusia melakukan semua itu, kemudian ditelantarkan dan ditinggalkan sia-sia. Tidak mungkin diibiarkan tanpa perintah, dilarang mengerjakan sesuatu, tidak diberitahu kepadanya hak-hak-Nya, tidak memberi balasan baik dan buruk. Barangsiapa yang merenungkan semua makhluk-Nya baik yang ia lihat atau yang tidak, ia akan menyimpulkan, semua adalah bukti ke-Esaan Tuhan, adanya kenabian, hari pembalasan, dan al-Qur’an adalah semua itu benar.

Allah berfirman :

Maka Aku bersumpah dengan apa yang kamu iihat, dan dengan apa yang tidak kamu lihat, sesungguhnya Al-Qur’an itu adalah benar-benar wahyu (Allah yang diturunkan pada) Rasul yang mulia”. (Al-Haaqqah : 38-40).

Adanya eksistensi manusia merupakan bukti adanya Allah yang Maha Esa, bukti kebenaran Rasul-Nya, dan bukti ketetapan sifat-sifat-Nya yang sempurna. Termasuk adanya kehidupan akhirat, yang kekal dan abadi.

Adanya jaminan surga dan neraka. Manusia dapat memilihnya sesuai dengan keyakinan mereka. Manusia yang mencintai dunia dan kenikmatan materi, tak akan pernah dapat menerima kehidupan akhirat dan surga-Nya, yang sifatnya masih tertunda itu. Wallahu‘alam.


Source : Mashadi, EraMuslim

Sunday, March 7, 2010

ku t'sedar dari lenaku...

"Cepat2!! Kabilah syurga sudah jauh meninggalkan kita!!!!"

shoutouts di fb dr slh sorg shbt lamaku yg ku sygi btol2 t'ngiang lam benak fikiranku..huhu..
slps m'hadiri 1 daurah ttg sejarah islam..kini ku sedari bhwa betape enaknya ku d buai mimpi2 dunia yg melalaikan...dan benar!! post itu m'beri makna yg cuk0p m'dalam utkku..saudara seislam kita sudah lama b'usaha m'banting keringat menongkah mehnah yg cukop2 besar demi kebangkitan islam yg pasti tejadi 1 hari nnt..tapi ku maseh b'senang-lenang dgn memikirkan mslh2 peribadi yg kunun2 besar pdhal apelaa sgt jika d banding dgn mereka yg sntiasa memikirkan cara utk menegakkan kalimah Allah ini..apekah sumbangan ku dlm islam..ouh..sgt naif!!!

sesungguhnya bnde baek ini amat susah utk dilakukan pd awalnya..tp pecayelah..kita x akan rugi walau sesaat pon utk mengingati Pencipta yg Maha Agung..huhu..diri ini perlu byk muhasabah diri dan kembali pd 3 p'soalan hidup ini..
1. dari mana ku dijadikan?
2. utk ape kudijadikan?
3. ke mana ku slps ini?

Tuesday, March 2, 2010

fyp chaiy0k!!! tadaaa~


hasil seni tgn kidal ini d harap mampu bg smgt utkku stragel 4 da sp0oky final year pr0ject..huhu..biao ku sedar diri cket bahawa byk benda lg yg kne wat utk fyp ini..aduyaiii..x byk ms daa utk setelkan sume task yg d perlukan.."kamu perlu banyakkan rajen utk phm dan analyse pr0ject ni b4 seminar 1..klu x..u r in a big trouble..", kata sv ku padaku ketika sesi diskusi dgn bliao..omaig0d!!! siyes cuak bile rajen yg byk itu kucurahkan pd bnde2 yg x bpe b'faedah utk fyp..cnthnye melukis katun ini yg sah2 x bole cite nnt prizeng fyp progress utk seminar 1 dpn sv n external lecturer..maybe our presentation will b nxt wik..walopon ku sedar bahawa "Al-waajibaat aktharu min al-auqaat......" "Kewajipan itu lebih banyak daripada masa......" alahaiii..tapi ku maseh lupe diri juge..huhu..

d samping itu..katun2 ini d lukes skdr utk hiasan notis board yg daa msuk 3 bln kosong tnpa ape2 info..at lis mreke ini mampu m'ceriakan notis board ku dgn info2 yg begune..hehe

FYP : to-do-list

Jan
- brief research
-writing proposal
-submit proposal

Feb
- expert interview
- literature review
- problem refinement
- identify scope of study
- objective refinement

Mac
- 1st seminar presentation
- identify requirements
- procure equipments
- literature review
- refinements on problems
- refine scope and objectives

Apr

- SE aspects
- process flow
- ERD
- DFD
- Flowchart
- GUI layout

May-June
-Dev starts

Jul
- Product complete
- 80% functioning
- database running
- product refinement
- debugging

Aug
- 2nd seminar presentation
- 100& functioning
- deploy for testing
- gather testing result
- analysis
- charting
- tabling
- graphing
- interpreting results
- concluding

















** All the best to all final year students!!!h0pefully we could c0mplete dis fyp thoroughly in the end of our semester...insyaAllah..ameeenn...

Wednesday, February 24, 2010

Saham akhirat..

emel forward dr seorang sahabat..jgn skalik dianggap ini spam..bnde baek..kite amalkan..bnde x baek..kite jadikan die pngjrn spy b'igt utk kmudian hr..namun..jgn mngambil sesuatu tnpe selidik dl..refer kt sesape yg lebih arif..utk emel ni..ku rs ku penah t'bace psl artikel ni lam 1 buku dl..s0ri..lupe pule penulisnye..huhu..

"Jika sekiranya kawan-kawan ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada kawan2 yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: 'Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat'.. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama: (1) Sedekah/amal jariahnya, (2) Doa anak-anaknya yang soleh dan (3) Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain."

bait2 ayt dr emel ini m'dorong ku utk b'k0ngsi ilmu dgn sahabat2 sekalian..ouh..alangkah lekanye kita tatkala sibuk dgn urusan dunia yg tiade kesudahan..waima kite sedar stiap denyut nadi kite..nafas kite..kelipan mate kite..sntiase m'jalankan fungsinya..namun jarang skalik kite b'syukur akn nikmat yg d berikan oleh Al-Kholiq..dats why..the m0re we learnt,the m0re we disc0ver our ign0rance..rite???..astaghfirullah hal 'azim..

bpe kali kita bace surah al-ikhlas dlm 1 hari??huhu..fadhilatnye sgt besar jika m'amalkannya...
alangkah ruginya jika kita x m'amalkannya..simply but beneficial m0st..

sekadar p'k0ngsian ilmu..dipetik dr f0rwarded emel..
Keberkatan surah al-ikhlas

Ketika Memulakan Kerja
Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan.


Sebelum Masuk Ke Rumah

Sebelum anda masuk rumah, bacalah surah Al-Ikhlas (sebanyak 3 kali. Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah... Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut.
Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam , seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.


Ketika Sakit
Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud: Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby ).


Khatam al-Quran
Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya: Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangka masa dua-tiga minit? Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat.
Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul.
Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan
membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.


Pahala Membacanya

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang Sahara itu seluas dari timur hingga ke barat.

Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.
Sabda Rasulullah SAW lagi: Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a...s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s.


** so kwn2..mari kita amalkan m'bc surah al-ikhlas dgn pnuh ikhlas dan istiqamah..insyaallah semuge Allah permudahkan urusan kita d dunia dan akhirat.. (^_^)v

Monday, February 22, 2010

sinar dlm sirna~

subhanallah..

wikend yg sntiase d nanti perlu d manfaatkan sepenuhnye ole stiap org t'utame bdak2 yg mseh b'sekolah x kire skola tadika..sk0la rendah,menengah ato skola thp u..dis unplanned picnic was successfully d0ne ole kami tike lwt tgh hr sabtu yg lalu..

asalnye..rumet ku zeck je yg nk p teluk rubiah sbb bliao de fmili day yg btol2 fmili kt sn..ps2 tetibe si fika t'pk nk beriadah d 1 tmpt yg nyaman lg besh..so..destinasi pilihan adalaa kt teluk rubiah yg teletak d kwsn lumut.so..lps usha2 n v0ting2 sp mao ikot..sp xmo..ktorg dcide p 1 kete je..kirenye..smbel2 anta si zeck kt sn..b0le laa kami b'famili day sm2..hehe..

t'nyata kali petame ku jejaki kwsn ini..walopon hampir 4 taon d bumi perak..ku rs pemandangan d teluk rubiah ini sgt cantek dan m'pesonakan..sm spt pntai2 indah yg laen..ia amat sesoai utk aktiviti keluarga d mn mereka bole melapangkan waktu utk anak2 dan kaom kerabat spt yg d praktikkan ole keluarga Z..hehe

L.O.V.E environment+friends..

kami m'abeskan ms2 ptg d sn dgn m'hirup udara yg segar dan nyaman..ilang penat lelah 1 bdn stlh asek tdo je kt bilek..at lis..mate dan minda pon dpt refreshment juge..iye kan..haha..mungken balek nnt stadi lebih cket..h0pfuli~haha

dgr ura-ura mngatakan teluk rubiah nnt daa nk tutop daa 2,3 bln nnt..ats sbb2 t'tentu,kilang2 lak akn ambek aleh..huhu..ku x pasti pule cite ni benar ato tidak..huhu..pasti sedih skalik..sbb syglaa..tmpt ni narnye cantek..n de p0tensi nk b'kembang maju sbg pusat pelanc0ngan yg femes jika punye a g0od strategic planning..cewah!de gune gk ak blaja strategic management sbjek walopon salu rs b0sang lam kls..haha..at lis hr2 ku salu dgr wut is strategic planning?wut is strategy..wut is vision n mission..itu sume penting lam bsnes m0del..haa..bsnes m0del tu mende..mcm2 lg laa..stkt 4 wiks blaja..term2 tu je yg ak igt...s0ri..my weakness..ouwh..sgt pmls dr ini..

ps2 ktorg igt nk mndi pntai..ms ngah njoy2 maen2 air..tetibe zeck nmpk obor2..br ku tao..upenye obor2 ni sgt bahaye..n ia juge de musim die..obor2 ni..klu kne sengat..mmg die melekat..dan bdn akn jdik kudis2..lg dasat dr kne lintah..omaig0d..sgt takut..ktorg trus x jdik mndi pntai..n trus terjun kt swimming p0ol sj..haha..asalkan b0le mndi manda..tu p0n daa puas ati..hehe

saat-saat indah besame teman2..hehe..

b'sm wani..zeck..raje..nik..n our ph0t0grapher maniac..fika..hehe

.: info tentang obor2 :.

Obor2 selalunya berada di tepi pantai selepas ribut melanda, dipagi subuh ataupun waktu malam. Mereka menyegat dan berbisa. Obor2 dari Australia dipanggil "sea wasps" atau "box jellies" adalah yang paling merbahaya. Bentuk seperti loceng yang besarnya mencecah 25 cm tetapi sesunggutnya boleh menjangkau sehingga 9 m. Mereka sukar dilihat dengan mata kasar dan setiap sesunggut mereka mempunyai berjuta-juta sel sengatan berbisa.

Walaupun bisa yang dikeluarkan adalah yang paling merbahaya, menyebabkan melecur dan boleh menyebabkan kematian; hanya sengatan yang banyak sahaja dikira. Sesetengah obor-obor tidaklah merbahaya tetapi jangan terkeliru kerana besar obor-obor itu bukanlah pengira potensi mereka.

*** Jika disengat, jangan tarik sesunggut mereka atau menyapu lendir-lendir obor-obor dengan tangan. Kalau tidak anda akan mendapat bisa yang berlarutan. Gunakan rumpair laut atau kain atau gunakan pasir.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Petua laen jika d sengat obor2:-

i) jirus/tuang air laut ke atas bekas gigitan obor-obor selama 10 minit untuk meredam saki toksin ( Jangan guna air paip/tawar - kerana kesannya mencetuskan toksin bertindak semula)

ii) basahkan bahagian badan yang terlibat dengan cuka makan/baking powder.

iii)guna ais
( ada juga orang kata bahawa mencurahkan air kencing ke atas kesan sengatan obor-obor boleh mengurangkan kesan kesakitan)
kalau kes berlarutan bawalah ke klinik atau ke hospital!

Tuesday, February 16, 2010

when u g0t bday wishes..


16th Feb..

t0t t0t..t0t t0t..mn ade bunyik sms mcm tu..ade..suke ati k0 laa ipin..jnji tgk..blablabla..

bunyik sms yg kiut itu suda smaken ilang kekiutannye sbb asek bunyik2 tnpe henti..
org sblah daa pndg2 je..capub lerr pule..ann0ying k0t..adeii..
lg p0n tme tu ngah mapley ngn ex-osmet, iaitu saiey n echah..
mkn rbtm cheese yg besh..saiey blnje!!!haha
tape..itu masudnye hr tu spesel utkku..
bkn salu bunyik cm2..haha..

kpd kwn2..ku hnye mampu ucapkan trimas coz sudi wish n treat me 4 my bday..
lg zmn2 fesbuk skg..sume org wish via fesbuk je..
ole itu..kpd sume yg bakal smbut hr lahir..
ku punye 1 cr yg amat sng utk d hafal tiap kali kamu d wish..
sila hafal ye..jadikan ini skema jwpn kamu..bile mao meresp0n..
x pyh taep byk2 kali..
juz k0pi n pes sj..hehe

"tq 4 da wish.." :)

tu je..peace! (^_^)v

smuge d0a kalian spy umurku pjg itu tidak akn mnyusahkan sesiapa kelak..jaohkan pnyaket nyanyuk ktike umurku lanjut nnt..umur mningkat b'makna jgka hayat kite mule m'hampiri janji Allah yg pasti..iaitu MATI..adekah ku daa b'sedia utk m'hadapinye..huhu..

Sunday, February 7, 2010

Somewhere dat my heart belongs to..weee~

Guess wut??

pd tanggal 1 hr sblom hrni..iaitu smlm..ku besame osmet2 kua sh0ping b'same2 d ip0h..awalnye, mao ke jj sj..sh0pin' sn beberape menet..tetibe kami b'ubah fikiran..mao ke ip0h parade pule memandangkan mungken suda jemu asek lepak d jj sj..so..kamu mula b'gegas ke IP ketika ujan renyai2..yg memampukan kami utk b'jln tanpa payung..

spt d jj..lokasi petamaku adalaa kdai2 ku buku..sedari kecil..h0biku yg suke lepak d kedai buku amat meringankan thp krisaoan umi dan abahku tatkala ku ilang ato tetinggal ketika sh0pping besame fmili..sbb mereka pasti..ak akn melekat d mn2 kedai buku..haha..ku suke suasane dlm kedai buku..k0ndisi yg nyaman dan bgitu slese utk explore sume isi dlmnye dan mengelamun juge mungken amat ss0ai jike berade di c0mic c0rner or n0vel c0rner..1 lg tips..utk sesiapa yg frust becinta..tmpt ini adlh tmpt yg petame ku suggest utk menenangkan fikiran kerana tmpt ini bersih dr sebarang p'cemaran bunyi..hehe..lyn duka nestapa besame buku adalah menarek!wiwit~

mungken izzy b0ring sh0pping ngn ku sbb ku asek lepak kt kedai buku jerk..pantang nmpk mn2 kdai yg de buku..even kdai buku yg jual sume buku2 cina p0n ku msuk..p x bc laa sbb x phm..p ambek bau je..haha..yg wjib msok..p0pular n mph..klu jmpe buku2 yg mnarek..ku pasti beli at lis 1 buku..x mampu nk beli buku byk2..sbb buku teks sk0la p0n x beli lg sem ni..huhu..besenye buku yg ku beli..ku akn bc d uma..n da rest book yg ku x mampu beli tu..ku akn bc d sn on the sp0t..ku rela lepak d sn b'jam2 semate2 nk abeskan buku yg d bc hr tu gk..tu klu p s0rg laa..klu p ngn org..t0bat kne tinggal...x p0n de yg nk kne kepuk pale ngn buku..haha


skg..ku x pelu isao sal hrge buku lg..ku mampu beli sbyk mn buku yg ku mao dgn penemuan 1 kedai buku yg bgitu mngujakan..iaitu premis N0VEL HUT kt Ipoh Parade. Kedai ini menjual buku2 terpakai yg mseh bgus kondisinye dan sume k0leksi2 dl..yg ku mao simpan ku jmpe d sn..hrga2 buku2 2nd hand ni sgt murah dan b'baloi2!!! ku bole dapati 2nd hand txt books,n0vels,c0mics,magazines dgn hrge yg murah..bg ku..buku tu br or lm itu blkg kira..yg pnting..c0ntent n kondisi buku itu bgus..buku ni..klu beli yg baru pon..lm2 akn jdik burok gk..jika x d jage dgn baek..hrga n0vel2 yg mnarek serendah hrge 50sen to rm100..mcm2 de..utk kali ni..ku hnye beli 3 buah n0vel yg b'tajuk "Hoping for Hope, Dream Date n A Lifetime of Love" dgn hrge rm8.50 shj!

kpd mmbe2 yg b'minat utk memiliki a c0llection of b0oks..bole laa mngunjungi premis Novel Hut ini di Ipoh Parade di tingkat 2 (S03) atau k0ntek pemilik premis ini 05-2536284 utk m'dptkan maklumat yg lebih lanjut..

"..Jadikan Amalan Membaca Budaya Kita.."

Sunday, January 17, 2010

2 wiks h0ls b4 new sem c0mes!

alhmdulillah..1 sem intern abes suda..
2 wiks ni perlu d manfaatkan dgn m'buat fnal rep0t..finalised wikly rep0t yg cket2 cikai dl n bekeje d nursery umi!ouh sungg0h sr0nok bile besame knk2 cumil..lupe fnal rep0t..lupe weekly rep0t n lupe segale~haha

siang hr keje..mlm bajet nk wat fnal repot..tp apekan daye..tv pule m'g0de..siaran2 yg besh temasuk x besh sume d tonton utk mngisi senggang waktu b'senang-lenang..hehe..

kemasukan kekanak cumils ke taska electr0nic Nature (e-Na) bgitu mngujakan..alhmdulillah..
p'siapan mreka ala kadar sj..x pelu beli bj sk0la..buku sk0la..beg sk0la dan sume jnis sk0la..
yg pelu hanyelaa kperluan harian spt susu..botol susu..pampers..baju yg cute2 dan mainan yg hebat2 utk d tonton pd tmn2 sebaya spy mreke jeles..haha

seawal 6.45 pg..kami pelu b'sedia mnyambut kdatangan ank cumils d dpn pintu..biasenye umi setia menanti ank2 ksygn bliao tiba..ku mseh apply etika keje sewaktu intern d CUF..msok keje kol8 pg..abes kol5..har3~ biasenye ank2 cumil ini lam mood tdo lg bile smpai..mate p0n mseh x buka..air liur basi d pp..ouh..sngg0h cumils mreke..amat bagus jika ketika betuka tgn antara ibu bapa dan umi..mreke tidak nangis..maka tdo mreke b'smbung shingga kwn2 yg laen dtg..

anak2 cumils ini puratanya b'umur dr 2 bln hingga 4 taon..so..b'mcm2 kerenah dan telatah yg kdg2 mnguji ksabaran dan kecekapan kami sbagai penjaga. utk pngisian harian..didikan awl knk2 amat pnting bg meransang p'tumbuhan mereka..didikan secara fitrah perlu dititipkan kpd anak2 spy mreke pndai berdikari dan pndai membezakan yg baik dan yg buruk. sbg contoh, waktu pagi..ank2 dimandikan dan dipakaikan dgn pakaian yg bersih2..swaktu mandi skali pon..mreka suda d ajar spy m'gosok gigi..sabunkan badan..ini bermaksud amln kebersihan ditanam dlm dr ank2..bgitu juga keselamatan..mreka sm sekali tidak dibiarkan ke atau berada di bilik air b'seorangan..perlu ada penjaga yg menguruskan mereka..

pngisian sterusnya adlh utk mningkatkan kreativiti minda dan emosi ank2..mreka di dedahkan dgn pelbagai permainan yg bole mrgsang minda mreka. ank2 zmn skg suda celik IT..mreka juga didedahkan dgn penggunaan k0mputer melalui pr0gram2 pembelajaran yg sudah dmuatkan dlm koleksi pembelajaran mreka..sesuai dgn nama electronic nature. cthnye spt digital Al-Quran..k0leksi lagu knk2 dan d0a2 harian..kaedah ini sangat berkesan dlm merangsang minda mereka. sunggoh teruja bile melihat mereka mampu mngenal huruf a,b,c..alif ba ta..dan bole m'bezakan warna-warna yg dipelajari..ouh..knk2 ini suci lg hatinya..fikirannya..maka perlu diisi dgn ilmu2 yg b'manfaat spy lekat d hati mereka..

pjg pule cloteh ku..sbg part timer d nursery ni..haha..
pape p0n..ku ingin b'k0ngsi 1 kate2 sbg renungan kita besame:

"bersyukur menjadi manusia yg b'syukur"

kerna kita maseh b'nafas dan mseh b0le merasai nikmat Allah yg tidak t'hitung byknya..dan nikmat kasih sayang itu indah!

aksi anak2 cumils~


Sunday, January 10, 2010

thank you CUF/PGB

dedicated to those who knew me during the joyful m0ments in CUF especially HRM dept br0s n sis~

Because you bring such joy to me,
And a love that is so deep.
A smile that brings me happiness,
And a love I want to keep.
I thank God for You!
Because when I'm down and almost out,
Your love guides me through.
And if I get too depressed,
It seems you know just what to do.
I thank God for You!
Because my problems sometimes overhelm me,
Your gentle touch and warm embrace
Hearing me out.
All my sad sorrow
Needed, no doubt,
Kindness and sharing.
Yours the love strong,
Open and caring,
Give me the strength to carry on,
When I see the sunshine in your face.
I thank God for You!
Because you mean all the world to me,
And we share a special bond.
To love each other every day
And never let each other down.
I thank God for you!

Tuesday, January 5, 2010

Farewell yg tidak diduge hrni~

aiyak..x ku sgke de farewell utkku lps lunch hr ni..daa ku daa mkn nasik ngn k'ina td..alahaii..
siyes tekezut sbb x expect wat hrni..tekaku tekelu skjp..hehe..over laks... siap kne wat ucpn kudus pule..ne ku nk g0reng..hehe..

ole sbb mnager dept ku suh bg sepatah dua kata..ku pon ngn patuhnye mngikut arhn mnager ku.. btol2 spatah dua kata beb!haha..

"terima kaseh byk2 semua..sy teharu..dan x sgke wat farewell hrni sbb sy br lps mkn nasik ngn k'ina 10 menet td..huhu.."

x smpat nk reka skrip laa nk wat ayat2 syahdu..huhu..btw..skalik lg trime kaseh byk2 kt sume kakak dan abg kt dept ku sbb sudi wat farewell utkku...pasti rindu saat biase2 kite bekeja..kdg2 kne mrh..kdg2 kne gelak..kdg2 kne gertak..kdg2 gurau..dan sume kdg2 yg pelbagai itu m'jadikan kngn itu manis utk d kenangi..wiwitss~


pndai abg dzal pileh kek..my fav cake..yogurt cheese cake!hehe

x pndai potong cake..rs cm clbrate bday p0n ade..hehe

1 floor admin turut d jemput smpena farewell party ku..
finance+hse+pags+hrm dept..

HRM Dept lam kenangan..
dr blkg: k'atie,k'ina,abg nazri,k'natipah,me,cik pah,k'amoi,k'maria n abg dzal..
duduk ats kusi: my sv- abg ayeh..wiwittss~haha

Saturday, January 2, 2010

new year with new resolutions..apekah?


utk tahun baru hijrah (1431H)..ku mao cube b'usahe tanak smyg lewat..bc quran at lis 1 page 1 hr..n b'lapang dada ngn ape jue ujian yg m'duge..

utk tahun baru masihi (2010)..ku mao completekn stadi ngn jayanya..mao rajen2..tidak mao tangguh2 keje..cube wat yg tebaek lam ape jue pekerjaan..

Ameeennn..

"..MAN JADDA WAJADA.."